top of page

Nieuws

Interview met Jan Van der Velpen: Innovatie, Duurzaamheid en Lokale Samenwerking


Bij de kapitaalsoproep van eind augustus hebben jullie massaal onze projecten gesteund van dit najaar. Het zonnedak van fruitbedrijf Van der Velpen in het landelijke Bierbeek was één van de vier projecten, waar we dit najaar een zonnedak leggen.


Familiebedrijf Van der Velpen is een toonaangevend fruitbedrijf dat al de tweede generatie lang gespecialiseerd is in de teelt van appels en peren. Wat begon als een kleinschalige onderneming, is vandaag uitgegroeid tot een moderne en duurzame speler in de fruitteeltsector. Het bedrijf combineert traditionele teeltmethoden met innovatieve oplossingen, zoals agrivoltaics en DCA-koelbewaring (Dynamisch geControleerde Atmosfeer), en werkt actief samen met de lokale gemeenschap.


We vroegen één van de broers om een interview, want we weten dat onze aandeelhouders interesse hebben om de projecten waarin ze investeren beter te leren kennen. Jan Van der Velpen ging met Community medewerker Karen in gesprek.


Kun je iets vertellen over de geschiedenis van het bedrijf en hoe jullie zijn gegroeid?


Ons bedrijf werd door onze ouders opgericht als een traditionele boerderij. Na verloop van tijd hebben we ons gespecialiseerd in de teelt van appels en peren, wat leidde tot de verdere uitbouw van de bedrijfsinfrastructuur (koelhuizen en machinepark) en uitbreiding van de boomgaarden. Vandaag beheren we tientallen hectaren boomgaarden en leveren we aan zowel lokale als nationale afnemers. De focus op kwaliteit en duurzaamheid heeft ons geholpen om succesvol te blijven.


Wat maakt jullie teelt van appels en peren bijzonder?


We telen naast de meest gekende appelrassen: Jonagold, Elstar en de Conference-peren ook Boskoop, Golden, Wellant en het Belorta-clubras Morgana met een sterke focus op duurzaamheid. We gebruiken geïntegreerde gewasbescherming, waarbij we natuurlijke vijanden van plagen inzetten om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te minimaliseren.


Daarnaast produceren we in biologisch geteelde boomgaarden de schurftresistente appelrassen zoals Santana (met een bijzondere troef voor klanten met appelallergie), Topaz en Natyra alsook de nieuwe schurft-tolerante perenrassen Early Desire en Xenia. Onze boomgaarden zijn rijk aan biodiversiteit, en we oogsten op het juiste moment voor optimale smaak en kwaliteit.


Jullie gebruiken ook agrivoltaics. Wat is dat precies?


Agrivoltaics combineert landbouw, bij ons in de fruitteelt, met zonne-energie. Het gaat om een pilootproject van de KU Leuven waarbij zonnepanelen (13 kWp) boven een stuk van onze boomgaard geplaatst werden. Door dit “dubbel landgebruik” produceren we peren en wekken we met de zonnepanelen tegelijkertijd energie op die de vruchten bovendien beschermen tegen stressfactoren zoals extreme weersomstandigheden. Hierdoor blijft de temperatuur stabiel, wat de oogst ten goede komt.


Onlangs hebben jullie een zonnedak geplaatst in samenwerking met ECoOB. Wat betekent dat voor jullie bedrijf?


We beschikken over heel wat koelcellen om onze appels en peren langdurig te bewaren. Deze koelcellen verbruiken flink wat stroom. In 2011 hebben we daarom geïnvesteerd in 216 zonnepanelen, goed voor een vermogen van 39,96 kWp, om onze energiebehoefte deels zelf op te vangen. Dit jaar hebben we daar nog eens 216 extra zonnepanelen aan toegevoegd, met een geïnstalleerd vermogen van 96,12 kWp. Met de opgewekte zonne-energie van onze daken streven we ernaar grotendeels zelfvoorzienend te zijn, wat onze energieafhankelijkheid aanzienlijk vermindert. Dit is een mooie combinatie van technologie en landbouw, waarbij we onze impact op het milieu verkleinen.


Daarnaast wilden we niet alleen verduurzamen binnen het bedrijf, maar ook iets betekenen voor de lokale gemeenschap. De samenwerking met de burgercoöperatie ECoOB maakt het mogelijk voor buurtbewoners om mede-eigenaar te worden van een zonnedak op een van onze loodsen. Dit project wekt niet alleen energie op voor ons, maar versterkt ook de band met de buurt. Het laat zien hoe we samen met de gemeenschap werken aan een duurzame toekomst, waarin zowel ons bedrijf als de omgeving profiteert van hernieuwbare energie.


Jullie werken ook samen met Kort'om Leuven. Kun je uitleggen wat dat inhoudt?


Kort'om Leuven is een initiatief dat de voedselketen verkort door ons fruit via de verkoooppunten van de retail en Leuvense horeca zaken in de Leuvense regio te leveren. Dit zorgt ervoor dat we een eerlijke prijs krijgen en consumenten verse producten ontvangen, zelfs binnen enkele dagen na de oogst. Deze samenwerking past perfect bij onze visie op transparante, lokale landbouw en versterkt de band tussen boer en consument.


Waarom zijn deze lokale samenwerkingen zo belangrijk voor jullie?


We zijn een familiebedrijf en sterk verbonden met de regio. Samenwerkingen zoals die met ECoOB en Kort'om Leuven helpen ons niet alleen om duurzamer te werken, maar ook om de banden met de lokale gemeenschap te versterken. Duurzaamheid gaat voor ons niet alleen over technologie, maar ook over samenwerking en gemeenschapszin.


Meer informatie? https://vandervelpen.eu/

17 weergaven

ความคิดเห็น


bottom of page