top of page

Nieuws

Stad Aarschot geeft startschot voor zonnedaken op Stadsfeestzaal en JC De Klinker

Een belangrijke stap in een ambitieus energieplan voor de toekomst


PERSBERICHT Aarschot, 4 oktober 2024


De werken voor de installatie van zonnepanelen op de daken van de Stadsfeestzaal en jeugdcentrum De Klinker zijn volop aan de gang. Op 3 oktober nam de stad Aarschot 135 zonnepanelen in gebruik op het dak van de Stadsfeestzaal. Het dak van jeudcentrum De Klinker wordt voorzien van 47 zonnepanelen. Met deze projecten zet de stad Aarschot een belangrijke stap in haar streven naar een duurzamere toekomst en levert ze een flinke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot. De nieuwe zonnedaken zijn onderdeel van een breder energieplan dat de stad al enkele jaren uitvoert, met als doel zoveel mogelijk energie te besparen en de klimaatimpact te versterken.


Burgemeester Gwendolyn Rutten : “Mooi aan dit project is dat de stad en de inwoners, in samenwerking met de Energiecoöperatie Oost-Brabant (ECoOB), lokale en goedkope groene energie opwekken en ook samen kunnen genieten van de financiële voordelen.”


Zonnedaken als motor voor klimaatimpact

Schepen van Energie en Klimaat, Leefmilieu en Patrimonium Gerry Vranken onderstreept het belang van deze stap: “We streven ernaar om de komende10 jaar met maar liefst 7.910 ton te verminderen. Dit willen we bereiken door niet alleen duurzame energie op te wekken via zonnedaken, maar ook door volop te investeren in energiebesparende maatregelen in onze gebouwen.”


De daken zijn vooraf gerenoveerd om ze optimaal voor te bereiden op de installatie van zonnepanelen. Op de Stadsfeestzaal staan 135 zonnepanelen, met een verwachte opbrengst van 70.430 kWh. Dit komt overeen met het energieverbruik van 20,1 Aarschotse gezinnen. Het dak van het jeugdcentrum De Klinker werd voorzien van 47 zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 25.000 kWh, vergelijkbaar met het verbruik van 7,5 gezinnen. Samen helpen deze zonnedaken om jaarlijks 28,27 ton CO2-uitstoot te vermijden.


Energiedelen voor een lagere factuur

Naast de rechtstreekse voordelen van de zonne-energie voor de Stadsfeestzaal en jeugdcentrum De Klinker, zal de overtollige opgewekte energie gedeeld worden met andere stedelijke gebouwen, waaronder het stadhuis. Dankzij dit energiedelen – onderdeel van het ontzorgingsmodel van ECoOB – zal de stad niet alleen bijdragen aan het milieu, maar ook de energiekosten voor deze gebouwen sterk verlagen. Door gebruik te maken van de overtollige zonne-energie kan de stad haar energiefactuur verder laten dalen, hetgeen ook financieel voordelig is voor de Aarschottenaren.


Met dit energiedeelmodel van ECoOB optimaliseert de stad het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en zorgt ze ervoor dat zelfs gebouwen zonder geschikt dak kunnen profiteren van de duurzaam opgewekte energie.


Duurzame toekomst voor Aarschot

De werken aan de zonnedaken vormen een belangrijk onderdeel van het ambitieuze energieplan van de stad Aarschot, dat de komende jaren verder uitgerold wordt. Naast de plaatsing van zonnepanelen op openbare gebouwen, kijkt de stad ook naar andere mogelijkheden om energie te besparen en de lokale energieproductie te versterken. Op die manier draagt Aarschot niet alleen bij aan de klimaatdoelstellingen, maar zorgt ze er ook voor dat haar inwoners klaar zijn voor de energietransitie.


Aarschottenaren kunnen mede-eigenaar worden

Naast de voordelen voor de openbare sector, kunnen ook de inwoners van Aarschot deelnemen aan dit duurzame project. Burgemeester Gwendolyn Rutten benadrukt: “In Aarschot wordt groene energie net zo lokaal als witloof en Hagelandse wijn. We wekken het hier op, verbruiken het lokaal. De voordelen – zowel voor het milieu als financieel – komen rechtstreeks ten goede aan onze organisaties, bedrijven en inwoners. Aarschottenaren krijgen bovendien de kans om mede-eigenaar van de installaties te worden en jaarlijks te delen in de winst.”


Inwoners kunnen al vanaf 250 euro investeren in aandelen van ECoOB, met een maximum van 25.000 euro per persoon. De coöperanten ontvangen jaarlijks een dividend, dat wordt bepaald tijdens de algemene vergadering waar elke ECoOB aandeelhouder mee kan stemmen. Meer info vind je op : https://www.ecoob.be/investeermee


Gratis energieadvies via het Zonnebouwers-programma

De stad biedt haar inwoners ook de mogelijkheid om zich gratis aan te sluiten bij het Zonnebouwers-programma. Dit programma omvat persoonlijk en onafhankelijk advies van ervaren energiecoaches over zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtepompboilers. De coaches bieden een oplossing op maat van je woning, inclusief een berekening van de kosten en terugverdientijd. Dankzij een samenaankoop zijn deelnemers verzekerd van een scherpe prijs, en de energiecoach neemt veel praktische zaken uit handen.


Infoavond op 19 november om 20u in CC Het Gasthuis

Op dinsdag 19 november 2024 om 20 uur organiseert ECoOB een info avond in CC Het Gasthuis (Gasthuisstraat 22 – 3200 Aarschot). Deelnemen is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Inschrijven : https://www.ecoob.be/inschrijven

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page